Ventili za protok

Ventili za protok su uređaji čiji je zadatak da vrše regulaciju protoka radnog fluida, odnosno da ga menjaju ili održavaju konstantnim. Promena protoka najčešće se postiže promenom preseka struje tečnosti, odnosno prigušivanjem.

Leptir ventil
Leptir ventili se koriste za otvaranje, zatvaranje i ručno regulisanje protoka radne tečnosti. Element za zatvaranje je u obliku diska, čijim zaokretanjem za 90 stepeni dolazi do zatvaranja protoka. Zaptivni materijal, čija je uloga da obezbedi nepropusnost, obično se izrađuje od sintetičkog kaučuka. Leptir ventil nalazi najveću primenu u sistemima za grejanje, hlađenje i vodosnabdevanje i to u oblastima nižih pritisaka.

Ventil sa membranom
Kod ventila sa membranom zaustavljanje ili pokretanje struje se postiže pomeranjem vretena sa membranom od (ili ka) sedištu. Ovaj ventil poseduje dobra zaptivna svojstva ali zbog složene konstrukcije i visoke cene u odnosu na druge ventile, retko se upotrebljava kod većih prečnika cevovoda. Nedostatak im je osetljivost na nečistoće radnog fluida i veliki koeficijent lokalnog otpora kretanju fluida.

Advertisements

Ostavite komentar

Objavljeno pod Hidraulika

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s